Hirdetés

Ruhák, melyek halálosak lehetnek

Bizonyára te is tudatos vagy, és igyekszel megőrizni az egészségedet, de mégis vannak apróságok, amik elkerülhetik a figyelmed.  Ilyen fontos egészségügyi tényező a ruhanemű, amit viselsz. Mivel hosszú órákon keresztül érintkezik a bőröddel, tudnod kell, hogy nem hanyagolható el az egészségügyi hatása sem.

A szintetikusan előállított anyagokat gyártásuk során kémiai kezelés alá is vetik. És végeredményképpen egy kémiai szerekkel kezelt mesterséges anyag lesz a végtermék. Ezért van az, hogy rengeteg ember bőrirritációt tapasztal számos ruhacikk viselése után.

FOTÓ: FILANTROPIKUM

 A bőrt leginkább a vegyszerek felszívódása, a szellőzés hiánya teheti tönkre a legjobban. És itt van azon anyagok listája, amelyeket jobb ha mellőzöl:

Műselyem

A műselymet újrahasznosított fapépből készítik, és világszerte nagyon népszerű anyag. Hogy bíztosítsák az anyag ellenállóképességét vegyszereket adnak hozzá, például kénsavat, klórt csak hogy párat említsünk. Ezek többek között alvászavart, hányingert, fejfájást is okozhatnak.

Poliészter

Ha végigtekintesz a ruháidon és megvizsgálod a címkéket rájössz, hogy nagy többségük tartalmaz poliésztert. Ha az áruházak kínálatát vizsgálod át, ugyanerre a következtetésre juthatsz. Hiába népszerű anyag mégis az egyik lehető legrosszabb hatással lehet az egészségedre nézve, mert előállítása során a fentiekben említett adalékanyagok mellett még savakat és dihidroxi-alkoholt is felhasználnak . Ezeket a kedvezőtlen hatásokat egerekkel végzet kísérletekkel is bizonyították. A tanulmány bemutatta, hogy a sztirol nevű anyaggal kapcsolatba kerülő egereknél tüdőtumor és rákos sejtek alakultak ki. A kutatások tovább folynak annak érdekében, hogy rájöjjenek pontosan milyen veszélyeket is rejt ez az emberekre nézve.

Hirdetés

Habár edzések során a legtöbb ember ilyen anyagból készült ruhákat hord az izzadság elvezetése érdekében, nem szabad hosszú órákon át ilyenekben mozogni, mert egyszerűen megfullasztják a bőrünket. Az edzés lejárta után, ahogy lehetőségünk van rá, cseréljük le a műszálas anyagot.

Műszálas anyag

A műszálakban található poliakrilnitril nevezetű anyag nagyban hozzájárul a rák kialakulásának kockázatához, nők esetben különösen a mellrák létrejöttéhez. Egy 2010-es tanulmány is alátámasztotta, hogy a műszálas ruhákat viselő nők többségénél jelentkeztek a mellrák tünetei.

Egyebek

Amit láthatjuk, ezek közül sokat használunk nap mint nap, de a listának még nincs vége. Egyéb anyagok, amelyeket kerülnöd kellene: gyűrődés álló anyagok, folt álló anyagok, elektromosan feltöltődni képtelen anyagok, stb. Tartsd észben hogy az ilyen „gyűrődés álló” anyagok nagytöbbsége PVC-ből készül, csakúgy, mint a teflon.

A PVC anyaghoz számos betegség köthető, mint például, a prosztata rák, máj elégtelenség, vesebetegség, diabétesz és egyéb női bajok is.

(Filantropikum)

Hirdetés

Post Author: igyelnek

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *