Hirdetés

Ezekre az aromaterápiás illatokra van szüksége a szervezetednek a téli hónapokban!

Különösen a téli hónapokban szükségünk van szervezetünk felfrissítésére, a hideg, zord idővel szembeni védelemre, amelynek egyik legkellemesebb módja a wellness módszerek közé tartozó aromaterápia. Lássuk, miről is van szó!

Az aromaterápia gyökerei az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza. Több ezer éves írásos feljegyzések bizonyítják, hogy az illóolajokat előszeretettel alkalmazták a fáraók korában. A mendemonda szerint VII. Kleopátra szépségét és nőies kisugárzását részben saját maga által kifejlesztett szépségápolási praktikáknak köszönhette. Az ókor után az I. világháború idején élte másodvirágzását. Gattefossé illóolajokkal kezelte a sebesülteket. Az aromaterápia egyiptomi specialitásként vonult be a modern nemzetközi spa nyelvbe (Cohen és Boedecker, 2008).

Mit is jelent az aromaterápia? Lényegében nem más, mint illóolajakkal történő kezelést jelent. A nővények hatóanyagai közül az olajat kinyerve egy igen erős esszenciát nyernek, amelynek néhány cseppje elegendő a terápiás hatás kialakításához. Általában masszázs során és fürdővízbe cseppentve alkalmazzák. Azonban mivel igen koncentrált anyagokról van szó, ezért közvetlenül a bőrre nem vihető fel. A masszázsokhoz hordozó olajat (pl. édesmandula-, barackmag-, jojoba-, szőlőmagolaj) alkalmaznak, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy nem irritál és viszonylag kis mennyiséget kell felvinni a bőrre ahhoz, hogy a masszőr az egész testet végigmasszírozhassa. Az illóolajat, ill. több illóolaj keverékét a hordozó olajhoz cseppentik, összekeverik és a masszázst az így kapott keverékkel végzik.

Számos illóolaj különböztethető meg, amelyek nem csak illatukban, hanem hatásaikban is eltérnek egymástól. Lássunk közülük néhány példát:

– Ylang-ylang: Szumátra, Madagaszkár területén őshonos. Erős nyugtató, afrodiziákus hatással rendelkezik, emellett csökkentheti a vérnyomást és görcsoldó, bélfertőtlenítő tulajdonságokkal is jellemezhető. Elegendő belőle három csepp a fürdővízbe cseppentve.

– Teafa: Jávas, Szumátra, Fülöp-szigetek területéről származik. Erősíthet, fertőtleníthet és izzaszthat is egyben. A bőr fertőzéseinek, gyulladásainak kezelésére alkalmas lehet.

Hirdetés

– Szegfűszeg: Indonéziában honos növény. Afrodiziákus, fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó hatásokkal jellemezhető. Párologtatásra is alkalmas, mivel fertőtleníti a levegőt, frissíthet és javíthatja a közérzetet.

– Rózsafa: Az Amazonas mentén őshonos. Erősít, nyugtat, oldhatja a feszültséget. Minden bőrtípusra jó hatást fejt ki.

– Pacsuli: A Fülöp-szigeteken, Délkelet-Ázsiában honos. Kizárólag csak külsőleg alkalmazható. Bőrgyulladásra, fertőzésre, hangulatjavításra alkalmas lehet illetve afrodiziákumként használhatjuk.

– Kubebabors: Kínából származik. Élénkít, lázat csillapíthat, erősíthet, fertőtleníthet, összehangolja a szervek működését, javíthatja a közérzetet.

– Levendula: Dél-Franciaország területein őshonos. Nem csak a testi fájdalmak kezelésére lehet alkalmas, hanem az érzelmek harmonizálására is.

Az illóolajakat otthon, akár inhaláció formájában, vagy fürdővízbe cseppentve alkalmazhatjuk. Különösen a dolgos, szürke hétköznapokban tudja hatékonyan enyhíteni a fáradtságot, lehangolt kedélyállapotot.

Hirdetés

Post Author: igyelnek

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *